Zarząd Fundacji

Prezes Fundacji

Halina Bartoszek-Rosa

Jest autorką, współautorką, publicystką, wydawcą. W 2020 roku została uhonorowana tytułem Ambasadorki Dziedzictwa Narodowego Polonii Świata i Ambasadorki Kobiet Biznesu 2018-Szwecja, za promowanie przedsiębiorczości i kreatywności wśród kobiet na całym świecie, a także za osiąganie wybitnych sukcesów w sferze biznesowej. Jest przede wszystkim góralką, członkiem stowarzyszenia artystycznego Proformart, artystką malarką, projektantką wzorów tekstylnych i tekstyliów, projektantką nowoczesnych strojów z akcentami folkowymi, redaktorem naczelną magazynu DESIGNER, promotorką kultury regionalnej podhalańskiej i skandynawskiej. W projektowaniu łączy kultury świata, promuje podhalańską tradycję wzornictwa na całym świecie, poprzez dzieła sztuki, między innymi w Australii, Skandynawii, w Środkowym Wschodzie, Peru… Jest pierwszą rodowitą góralką, która stworzyła własny wzór tybetowy w „Trzy Róże”, namalowany ręcznie, oraz przeniosła motyw chronionego dziewięćsiła na tekstylia użytkowe.

Historia powstania Fundacji

Fundacja Wspierania Kultury i Współpracy Międzynarodowej im. Haliny Rosa powstała z wyjątkowej historii założycielki, stanowiąca swoisty przykład jak działać, by „pomimo trudności”, osiągnąć sukces i pomagać innym w rozwoju ukrytych talentów i świadomości przynależności kulturowej. Pragniemy, więc wszystko, to co najcudowniejsze w naszej kulturze przekazywać z pokolenia na pokolenie, uczyć szacunku do tradycji regionalnej oraz jak czerpać z własnych zasobów. Korzenie regionalne są najważniejsze, tworzymy, aby ubogacać świat, miejsca i ludzi w polską kulturę, pełną piękna i inspiracji oraz po to, aby promować tradycję regionalną i wartości najwyższe międzynarodowo. Fundacja ta niech będzie dla Was „diamentem rozświetlającym mrok”

%d bloggers like this: